A la primera edició del Fòrum d’Economies Col.laboratives Procomuns al 2016, de caràcter internacional, més de 300 persones es van aplegar per co-crear conjuntament una declaració de recomanacions de polítiques públiques per a les administracions, per a impulsar la vessant procomú de l’economia col·laborativa, obtenint un important resó.
L’edició de 2017, es va centrar en treballar reptes més específics i locals de les economies col·laboratives de Barcelona i Catalunya, mitjançant novament un enfocament participatiu i col·lectiu. 2017 és “l’any de la regulació” de l’economia col·laborativa: vam debatre amb representants de la Generalitat, Ajuntament i Parlament Europeu quines podien ser les millors polítiques públiques. Vam reflectir amb Yochai Benkler les transformacions en marxa. Es van presentar recursos per l’emprenedoria, models econòmics i tecnològics per l’escalabilitat de les iniciatives. I, sobretot, es van co-dissenyar solucions a reptes de la ciutat, en matèria d’habitatge, cures i exclusió.
Per l’articulació del debat va ser de gran utilitat la metodologia definida pel grup de recerca Dimmons (Internet Interdisciplinary Institute – UOC) i aplicada en la definició del balanç de qualitats democràtiques de l’economia col·laborativa, realitzada en el marc dels projectes europeus P2P Value i DECODE i que s’ha testejat en una mostra de 100 casos de plataformes d’economia col·laborativa amb impacte a la ciutat de Barcelona.
REPTES
La fita va tenir una orientació pràctica de co-creació, centrada en les problemàtiques i reptes concrets de Barcelona, Catalunya, i els seus habitants. Una trobada on l’economia col·laborativa procomú i les comunitats al seu voltant, recolzades per l’Ajuntament de Barcelona, van dissenyar i oferir solucions público-comuns en àmbits concrets que afecten la ciutadania (com ara habitatge, economia de les cures, exclusió social, i polítiques de promoció econòmica innovadora).
Si l’economia col·laborativa no ens ajuda a resoldre temes d’aquest calat, per a què ens serveix?
Per a esbrinar-ho, vam partir amb informació. Durant la trobada es van presentar els resultats de DECODE, una recerca-acció facilitada per Dimmons.net (IN3-UOC) que va oferir un mapeig de l’economia col·laborativa a Barcelona i un marc holístic i multidisciplinar que ajuda a entendre els seus punts forts, febles i els seus impactes a la ciutat de Barcelona. Durant Procomuns també es va comptar amb l’ajut i la participació d’en Yochai Benker, autor de La riqueza de las redes (Icaria, 2106) i expert mundial en procomú i economia col·laborativa, entre d’altres persones.
Alhora, Procomuns com a fòrum de co-creació de polítiques va tenir també moments per debatre i fer arribar propostes en matèria de regulació i polítiques a nivell del Pla d’economia col·laborativa de l’Ajuntament de Barcelona, respecte a la regulació en preparació de la Generalitat de Catalunya i l’agenda de la Unió Europea.